Vleermuis in winterslaap

Voor het eerst zijn er vleermuizen (grootoren) in winterslaap aangetroffen.

Heempark De Blekert heeft een nostalgische blokhut als bezoekerscentrum.

De naam van het heempark (spreek uit als: Blèkkert) is afgeleid van het blekken (schillen) van wilgenstokken.

Het heempark is gelegen in de Beemd, een laaggelegen gebied aan de rand van Schijndel.

Beemden waren natte hooilanden, waar je maar beter geen vee op kon zetten. In het voorjaar ligt er een gele waas van de dotters over de “Bimd".

Door voorrang te geven aan levensomstandigheden van flora en fauna, ontstaat er een eigen ecosysteem.

De wespenspin stelt hoge eisen aan het hooiland; je zult haar aantreffen op de hogere gedeeltes, waar ze een typisch zigzag-web maakt.

Het heempark is een kraamkamer voor de kamsalamander, het levende visitekaartje van De Blekert!

Alle salamanders in Nederland zijn beschermd; de kamsalamander is de grootste soort, en heeft zijn naam te danken aan de imposante kam op de rug van het mannetje.

Behalve een educatieve functie heeft het heempark ook een ander belangrijk doel: een reservaat voor inheemse planten en dieren.

In ons heempark zijn typerende landschapselementen uit de Meierij aangelegd.

Ut skônste plèkske, wor iedereen zo gruts op is .....

Het heempark heeft inmiddels een vaste populatie libellen opgebouwd. In het openbare gedeelte vliegen ’s zomers grote glazenmakers en platbuiken.

Blokhut

Gebouwd in 1997 door onze eigen vrijwilligers, met speciale vermelding voor Bart, onze man-met-de-gouden-handjes, die met de kettingzaag letterlijk àlles kan!

De blokhut draagt dezelfde naam als het heempark, en is een kruising tussen een schuur en een boerderijtje, bedoeld als bezoekerscentrum. Op gemetselde poeren staan eiken stammen, waarop de hele constructie is opgebouwd. Met pen-en-gat-verbindingen zijn de oude gebinten nagebouwd, die we gezien hebben in Schijndelse oude boerderijen.

De borstwering is afgekeken bij de hop-esten, die vroeger gebouwd werden voor het drogen van hopbellen. De gevlochten wilgentenen werden besmeerd met leem, en vormden zo het zogenaamde “fitselstek”, een bouwtechniek die in Schijndel veel werd toegepast. De eiken schaaldelen zijn dubbelwandig als betimmering gebruikt.

De enige “verf” die we gebruikt hebben is leemwater, want daarmee zijn de schaaldelen schoongeveegd. Het resultaat is een milieuvriendelijke blokhut, mèt vegetatiedak. Binnen vind je een verzameling oude gereedschappen uit de wereld van de mandenmakers, hoepelmakers en klompenmakers.

Ook is er een doe-ontdekhoek voor kinderen die veldwerk willen doen. En dat het er binnen goed toeven is, moet je zelf maar eens ondervinden....

Dodemanshand op dode Beuk

donderdag 13 oktober 2022 - 12:12

Onze vrijwilligers kwamen afgelopen week deze bijzondere zwam tegen. De Dodemanshand op een dode Beuk. Foto is van Jos van Aarle Lees verder

Salamanders tellen

dinsdag 3 mei 2022 - 9:58

Op 14 april zijn we er 's avonds op uit getrokken om te kijken of onze poelen wel gebruikt worden door onze salamanders. Waarom 's avonds? Salamanders zijn nachtactieve beestjes, die dus overdag niet of nauwelijks te zien zijn; ze houden zich schuil tussen de waterplanten op de bodem van de poel. Na zonsondergang voelen ze zich veilig om in het ondiepe water aan het nageslacht te gaan werken... We hebben met een sterke lamp langs de oevers van de poelen gezocht naar de aanwezigheid van... Lees verder

Het griend "nieuwe oogst"

zaterdag 2 april 2022 - 17:55

Verzameling van de verschillende soorten griendhout die in het Heempark groeien. Ga voor een grotere foto naar het foto archief klink op de foto en klik er nogmaals op. Lees verder

Grootoorvleermuis

zaterdag 2 april 2022 - 17:52

Dit voorjaar was er weer een inventarisatie van de vleermuizen in de kelder, daar hing deze mooie grootoorvleermuis vlakbij de ingang van de kelder. Ga voor een grotere foto naar het foto archief en klik op de bewuste foto en klik er nogmaals op. Lees verder

Hoog water in het Heempark februari 2022

zaterdag 2 april 2022 - 17:41

Eind februari stond het water in het Heempark zo hoog dat het bos en het openbare gedeelte niet meer via het Heempark te bereiken was. Ga voor een grotere foto naar het foto archief, klik op de foto en klik nogmaals op de foto. Lees verder