Vleermuis in winterslaap

Voor het eerst zijn er vleermuizen (grootoren) in winterslaap aangetroffen.

Heempark De Blekert heeft een nostalgische blokhut als bezoekerscentrum.

De naam van het heempark (spreek uit als: Blèkkert) is afgeleid van het blekken (schillen) van wilgenstokken.

Het heempark is gelegen in de Beemd, een laaggelegen gebied aan de rand van Schijndel.

Beemden waren natte hooilanden, waar je maar beter geen vee op kon zetten. In het voorjaar ligt er een gele waas van de dotters over de “Bimd".

Door voorrang te geven aan levensomstandigheden van flora en fauna, ontstaat er een eigen ecosysteem.

De wespenspin stelt hoge eisen aan het hooiland; je zult haar aantreffen op de hogere gedeeltes, waar ze een typisch zigzag-web maakt.

Het heempark is een kraamkamer voor de kamsalamander, het levende visitekaartje van De Blekert!

Alle salamanders in Nederland zijn beschermd; de kamsalamander is de grootste soort, en heeft zijn naam te danken aan de imposante kam op de rug van het mannetje.

Behalve een educatieve functie heeft het heempark ook een ander belangrijk doel: een reservaat voor inheemse planten en dieren.

In ons heempark zijn typerende landschapselementen uit de Meierij aangelegd.

Ut skônste plèkske, wor iedereen zo gruts op is .....

Het heempark heeft inmiddels een vaste populatie libellen opgebouwd. In het openbare gedeelte vliegen ’s zomers grote glazenmakers en platbuiken.

Onderwijs

De educatieve werkgroep van De Blekert heeft een aantal speurtochten ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 4-16 jaar. Het zijn voornamelijk veldwerkopdrachten die de kinderen in het heempark uitvoeren, met als thema het Schijndels landschap.

De werkwijze is bij alle speurtochten als volgt: de leerkracht legt de speurtocht uit aan de kinderen (in de blokhut); hierna gaan de kinderen in groepjes de opdrachten maken, en na afloop trakteren we de kinderen op een glaasje drinken. Voor de jongere kinderen (tot 10 jaar) adviseren we om ouders in te schakelen als begeleiding bij de groepjes.

De scholen hebben de keuze uit de volgende speurtochten:

  • Het kabouterpad (4-6 jaar)
    Tien kabouters hebben zich verdekt opgesteld, en de kinderen krijgen de opdracht ze te zoeken. Natuurlijk krijgen ze uit het mandje van elke kabouter een opdracht over de Schijndelse natuur… Na afloop een rode-oortjes-verhaal in de blokhut!
  • Vera de vlinder (7-8 jaar)
    Vanuit onze doe-ontdekhoek nemen de kinderen een opdracht mee, en die gaan ze ergens in het heempark uitvoeren, op een plek die ze zelf uitkiezen (naar gelang de opdracht). Ze maken opdrachten over vlinders die bloemen bezoeken, over vliegtijden, rupsen, etc. Op deze manier leren ze door de bril van een vlinder te kijken. Meest geschikte periode: half april-eind mei, of augustus-september.
  • De Pandatocht (9-10 jaar)
    Een herfstproject (september/oktober) met als rode draad “nieuwe natuur in Schijndel”. We hebben de panda gekozen als ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds, omdat we de kinderen willen laten zien dat natuurbescherming grensoverschrijdend moet werken, wil het zoden aan de dijk zetten. De tien verschillende Panda’s (verspreid in het heempark) hebben rugzakken om, met veldwerkopdrachten voor de kinderen.
  • De landschappentocht (11-12 jaar)
    Een leskist, verpakt in de vorm van de Nonnenbossche Hoeve, een bestaande monumentale boerderij. Deze speurtocht is geschreven voor het voorjaar; met een opdrachtenboekje gaan de kinderen op zoek naar de diverse opdrachten in de landschapselementen, waarbij de nadruk ligt op de diversiteit van ons Meijerijs landschap.
  • Salamanders in Schijndel (11-12 jaar)
    Een lesbrief om mee in de eigen klas te werken, bestaande uit 4 werkbladen. Er wordt informatie gegeven over de levenswijze van salamanders, hoe je ze kunt bekijken, en vooral hoe je ermee dient om te gaan! Als afsluiting een dobbelspel, waarin de spelers in de huid van een salamander kruipen.
  • Met je neus op de grond (13-16 jaar)
    Deze leskist is vooral geschikt voor september/oktober. Het centrale thema is: relaties leggen in het voorkomen van planten en dieren binnen een levensgemeenschap. De leerlingen gaan op verkenning, gewapend met zoekkaarten, loepjes, thermometers, etc. Ze werken aan begrippen als voedselketens, landschapselementen en voedselrelaties.

De speurtochten zijn bedoeld voor alle scholen in Schijndel en omgeving.

Kosten: €1,50 per kind.
Reserveren of meer informatie: info@heemparkschijndel.nl

De speelleertuinboxen

Een volledige leerlijn voor veldwerk, van peuters tot groep 8. Ruim 80 leskisten, toepasbaar op elke willekeurige -brede-school in Nederland. Voorzien van een interactieve handleiding, met snelkoppelingen naar korte instructieve filmpjes. Bekroond met de onderwijsprijs 2008! Een mailtje naar info@heemparkschijndel.nl en u krijgt een infopakket toegestuurd.

Dodemanshand op dode Beuk

donderdag 13 oktober 2022 - 12:12

Onze vrijwilligers kwamen afgelopen week deze bijzondere zwam tegen. De Dodemanshand op een dode Beuk. Foto is van Jos van Aarle Lees verder

Salamanders tellen

dinsdag 3 mei 2022 - 9:58

Op 14 april zijn we er 's avonds op uit getrokken om te kijken of onze poelen wel gebruikt worden door onze salamanders. Waarom 's avonds? Salamanders zijn nachtactieve beestjes, die dus overdag niet of nauwelijks te zien zijn; ze houden zich schuil tussen de waterplanten op de bodem van de poel. Na zonsondergang voelen ze zich veilig om in het ondiepe water aan het nageslacht te gaan werken... We hebben met een sterke lamp langs de oevers van de poelen gezocht naar de aanwezigheid van... Lees verder

Het griend "nieuwe oogst"

zaterdag 2 april 2022 - 17:55

Verzameling van de verschillende soorten griendhout die in het Heempark groeien. Ga voor een grotere foto naar het foto archief klink op de foto en klik er nogmaals op. Lees verder

Grootoorvleermuis

zaterdag 2 april 2022 - 17:52

Dit voorjaar was er weer een inventarisatie van de vleermuizen in de kelder, daar hing deze mooie grootoorvleermuis vlakbij de ingang van de kelder. Ga voor een grotere foto naar het foto archief en klik op de bewuste foto en klik er nogmaals op. Lees verder

Hoog water in het Heempark februari 2022

zaterdag 2 april 2022 - 17:41

Eind februari stond het water in het Heempark zo hoog dat het bos en het openbare gedeelte niet meer via het Heempark te bereiken was. Ga voor een grotere foto naar het foto archief, klik op de foto en klik nogmaals op de foto. Lees verder