Vleermuis in winterslaap

Voor het eerst zijn er vleermuizen (grootoren) in winterslaap aangetroffen.

Heempark De Blekert heeft een nostalgische blokhut als bezoekerscentrum.

De naam van het heempark (spreek uit als: Blèkkert) is afgeleid van het blekken (schillen) van wilgenstokken.

Het heempark is gelegen in de Beemd, een laaggelegen gebied aan de rand van Schijndel.

Beemden waren natte hooilanden, waar je maar beter geen vee op kon zetten. In het voorjaar ligt er een gele waas van de dotters over de “Bimd".

Door voorrang te geven aan levensomstandigheden van flora en fauna, ontstaat er een eigen ecosysteem.

De wespenspin stelt hoge eisen aan het hooiland; je zult haar aantreffen op de hogere gedeeltes, waar ze een typisch zigzag-web maakt.

Het heempark is een kraamkamer voor de kamsalamander, het levende visitekaartje van De Blekert!

Alle salamanders in Nederland zijn beschermd; de kamsalamander is de grootste soort, en heeft zijn naam te danken aan de imposante kam op de rug van het mannetje.

Behalve een educatieve functie heeft het heempark ook een ander belangrijk doel: een reservaat voor inheemse planten en dieren.

In ons heempark zijn typerende landschapselementen uit de Meierij aangelegd.

Ut skônste plèkske, wor iedereen zo gruts op is .....

Het heempark heeft inmiddels een vaste populatie libellen opgebouwd. In het openbare gedeelte vliegen ’s zomers grote glazenmakers en platbuiken.

Heempark De Blekert 25 jaar!

En ze geven een rundje weg:
een spiksplinternieuwe leskist over vleermuizen!

Op 26 april 2015 is het zover: het heempark viert zijn 25e verjaardag, en dat doen we natuurlijk in en om de blokhut: vanaf 13.00 uur is het publiek van harte welkom om de gezellige voorjaarsmarkt te bezoeken, met stands van diverse natuurwerkgroepen. Burgemeester Eugster houdt om 13.30 uur de nieuwe leskist ten doop, en geeft het startsein aan een groep kinderen om de kersverse materialen te gaan uittesten… Stasia zorgt voor stemmige muziek, en we zullen het heempark van zijn beste kant laten zien!

Een tipje van de sluier.
Natuurlijk willen we wel een klein tipje van de sluier oplichten, wat die nieuwe leskist (bedoeld voor groep 5 t/m 8 van de basisschool) eigenlijk inhoudt. Dankzij het vakkundige timmerwerk van Welzijn de Meijerij (die in ’t Spectrum een mooie werkplaats hebben), is de vormgeving van de houten leskist revolutionair te noemen: een slapende grootoorvleermuis ontvouwt zijn vleugels, en geeft daarbij een houten koffer prijs, met daarin tien rugzakken. In het heempark staan tien vleermuisfiguren opgesteld, die ieder een eigen rugzak krijgen met daarin een opdracht voor de kinderen. In de rugzak zitten alle spullen die nodig zijn om de vleermuizenspeurtocht tot een goed einde te brengen. En dat varieert van een heuse vleermuis-vlieger (oftewel een bat-kite) tot een bat-detector, waarmee vleermuisgeluiden hoorbaar worden gemaakt. Of wat te denken van een bat-suit, een reuzen-vleermuizenpak waarin je je een echte vleermuis waant… Ook kunnen de kinderen met een lap-top een kijkje nemen in de èchte vleermuiskelder, met beelden van vliegende grootoren, opgenomen met onze infra-rood camera’s!

Unieke illustraties van Peter Twisk.
Verder zullen informatieve illustraties van de bekende Peter Twisk, vleermuisdeskundige en illustrator, als een rode draad door de leskist een belangrijke rol spelen. Aan de ene kant hele mooie beelden, aan de andere kant interessante informatie over het leven van de vleermuis, een schitterende combinatie… Verder heeft Peter Twisk ook zijn medewerking toegezegd om een cursus te organiseren voor vleermuisgidsen-in-de-dop, die vanuit de Blekert in de nabije toekomst vleermuisexcursies willen leiden. Het totale project wordt gefinancierd door de Schijndelse ondernemersvereniging SOS700, die op deze manier ook hun groene hart laten zien!

Vleermuizen zèlf werken ook goed mee!
Uit waarnemingen in het heempark blijkt dat we – sinds afgelopen winter- niet alleen overwinterende grootoren in de vleermuiskelder hebben, maar dat er ook een kraamkolonie in het heempark zit. Dat weten we omdat we op klaarlichte dag in het voorjaar vleermuizen hebben gezien, die, scherend over onze poel, kwamen drinken. Dat is een teken dat ze jongen hebben, die gezoogd moeten worden; daardoor moeten ze overdag water drinken, anders drogen de moeders uit. En aangezien grootoor-vrouwtjes graag in groepsverband hun jongen groot brengen, belooft dat nog wat voor de toekomst: de pas opgehangen grote vleermuiskasten zijn bedoeld om meer dan twintig gezinnetjes te huisvesten, dus spannende ontwikkelingen!
Al met al dus een goede reden om op 26 april eens te komen kijken…

Salamanders tellen

dinsdag 3 mei 2022 - 9:58

Op 14 april zijn we er 's avonds op uit getrokken om te kijken of onze poelen wel gebruikt worden door onze salamanders. Waarom 's avonds? Salamanders zijn nachtactieve beestjes, die dus overdag niet of nauwelijks te zien zijn; ze houden zich schuil tussen de waterplanten op de bodem van de poel. Na zonsondergang voelen ze zich veilig om in het ondiepe water aan het nageslacht te gaan werken... We hebben met een sterke lamp langs de oevers van de poelen gezocht naar de aanwezigheid van... Lees verder

Het griend "nieuwe oogst"

zaterdag 2 april 2022 - 17:55

Verzameling van de verschillende soorten griendhout die in het Heempark groeien. Ga voor een grotere foto naar het foto archief klink op de foto en klik er nogmaals op. Lees verder

Grootoorvleermuis

zaterdag 2 april 2022 - 17:52

Dit voorjaar was er weer een inventarisatie van de vleermuizen in de kelder, daar hing deze mooie grootoorvleermuis vlakbij de ingang van de kelder. Ga voor een grotere foto naar het foto archief en klik op de bewuste foto en klik er nogmaals op. Lees verder

Hoog water in het Heempark februari 2022

zaterdag 2 april 2022 - 17:41

Eind februari stond het water in het Heempark zo hoog dat het bos en het openbare gedeelte niet meer via het Heempark te bereiken was. Ga voor een grotere foto naar het foto archief, klik op de foto en klik nogmaals op de foto. Lees verder

Vleermuizentelling

zaterdag 16 maart 2019 - 16:00

Op 25 januari hebben we weer een vleermuizentelling gehad waarbij de volgende foto's gemaakt zijn. Bij ons fotoarchief kun je de foto's in het groot bekijken.   Lees verder