Vleermuis in winterslaap

Voor het eerst zijn er vleermuizen (grootoren) in winterslaap aangetroffen.

Heempark De Blekert heeft een nostalgische blokhut als bezoekerscentrum.

De naam van het heempark (spreek uit als: Blèkkert) is afgeleid van het blekken (schillen) van wilgenstokken.

Het heempark is gelegen in de Beemd, een laaggelegen gebied aan de rand van Schijndel.

Beemden waren natte hooilanden, waar je maar beter geen vee op kon zetten. In het voorjaar ligt er een gele waas van de dotters over de “Bimd".

Door voorrang te geven aan levensomstandigheden van flora en fauna, ontstaat er een eigen ecosysteem.

De wespenspin stelt hoge eisen aan het hooiland; je zult haar aantreffen op de hogere gedeeltes, waar ze een typisch zigzag-web maakt.

Het heempark is een kraamkamer voor de kamsalamander, het levende visitekaartje van De Blekert!

Alle salamanders in Nederland zijn beschermd; de kamsalamander is de grootste soort, en heeft zijn naam te danken aan de imposante kam op de rug van het mannetje.

Behalve een educatieve functie heeft het heempark ook een ander belangrijk doel: een reservaat voor inheemse planten en dieren.

In ons heempark zijn typerende landschapselementen uit de Meierij aangelegd.

Ut skônste plèkske, wor iedereen zo gruts op is .....

Het heempark heeft inmiddels een vaste populatie libellen opgebouwd. In het openbare gedeelte vliegen ’s zomers grote glazenmakers en platbuiken.

Blokhut

Gebouwd in 1997 door onze eigen vrijwilligers, met speciale vermelding voor Bart, onze man-met-de-gouden-handjes, die met de kettingzaag letterlijk àlles kan!

De blokhut draagt dezelfde naam als het heempark, en is een kruising tussen een schuur en een boerderijtje, bedoeld als bezoekerscentrum. Op gemetselde poeren staan eiken stammen, waarop de hele constructie is opgebouwd. Met pen-en-gat-verbindingen zijn de oude gebinten nagebouwd, die we gezien hebben in Schijndelse oude boerderijen.

De borstwering is afgekeken bij de hop-esten, die vroeger gebouwd werden voor het drogen van hopbellen. De gevlochten wilgentenen werden besmeerd met leem, en vormden zo het zogenaamde “fitselstek”, een bouwtechniek die in Schijndel veel werd toegepast. De eiken schaaldelen zijn dubbelwandig als betimmering gebruikt.

De enige “verf” die we gebruikt hebben is leemwater, want daarmee zijn de schaaldelen schoongeveegd. Het resultaat is een milieuvriendelijke blokhut, mèt vegetatiedak. Binnen vind je een verzameling oude gereedschappen uit de wereld van de mandenmakers, hoepelmakers en klompenmakers.

Ook is er een doe-ontdekhoek voor kinderen die veldwerk willen doen. En dat het er binnen goed toeven is, moet je zelf maar eens ondervinden....

Vleermuizentelling

zaterdag 16 maart 2019 - 16:00

Op 25 januari hebben we weer een vleermuizentelling gehad waarbij de volgende foto's gemaakt zijn. Bij ons fotoarchief kun je de foto's in het groot bekijken.   Lees verder

Winters kabouterpad

maandag 28 januari 2019 - 15:10

Op 15 en 16 Januari waren de kleuters van basisschool De Heijcant te gast bij het Heempark voor een winters kabouterpad.   Lees verder

Vleermuizen telling

dinsdag 7 februari 2017 - 10:22

We hebben vorige week de jaarlijkse telling gehad in de vleermuizenkelder; en hebben grootoren aangetroffen in winterslaap, een mooi resultaat! In de bijlage een close-up van een mooie grootoorvleermuis, in de derde kamer van de kelder… Lees verder

Vleermuizen in de kelder!

zaterdag 9 april 2016 - 9:49

Er zijn weer een paar nieuwe foto's van de "grootoor" vleermuis in de kelder. Door het gebruik van grove stenen en voegen kunnen ze zich hier goed in terugtrekken. Lees verder

Cursus vleermuizengids

zaterdag 12 maart 2016 - 22:02

Cursus vleermuizengids in De Blekert ... Lees verder